De kunst van het bakken

Bakken is een eeuwenoude methode voor het bereiden van voedsel. Het gebruikt het langdurig blootstellen aan droge hitte van voedsel. Meestal gebeurt dit in een oven, maar dit kan ook door middel van hete kolen of hete stenen gedaan worden. De warmte gaat van de oppervlakte van het voedsel naar het midden, waarbij het beslag en deeg verandert in producten met een knapperige korst en een zachtere binnenkant. Brood is het meest gebakken voedsel in een oven, maar ook koekjes en vormen van cake zijn erg populair. Bakken kan gecombineerd worden met grillen, waardoor je een soort barbecue effect krijgt.

Bakken werd traditioneel vooral door de vrouwen gedaan. Dit kwam door de historische sociale en familie rollen. Het werd voornamelijk gedaan voor huiselijk gebruik, dus voor eigen consumptie. Als het niet voor eigen consumptie werd gedaan, maar bijvoorbeeld in bakkerijen en restaurants, werd het wel door mannen gedaan. Door de industrialisatie werd bakken gedaan door geautomatiseerde machines in grote fabrieken. Ondanks deze industrialisatie, blijft bakken een kunst en vaardigheid die belangrijk is voor voeding. Vooral ook omdat brood een van de belangrijkste voedingsbronnen zijn, zowel in economisch als in cultureel oogpunt.

Bijna al het eten kan gebakken worden. Sommige producten vereisen echter meer aandacht tijdens of voor het bakken, bijvoorbeeld omdat ze de directe hitte van de oven niet aan kunnen. Daarom zijn er verschillende technieken van bakken ontwikkeld. Naast brood heb je nog veel meer veel gebakken producten, zoals koekjes, cakes, gebakjes, quiches en nog veel meer. Deze gebakken producten worden ook wel gebakken goederen genoemd en worden veelal verkocht in bakkerijen of supermarkten. In een oven kan ook worden gestoomd, door een gesloten pan met een laag water of bouillon met daarin het product in de oven te zetten.

Maar naast graanproducten kan je ook vlees bakken in een oven. Grote stukken vlees worden meestal echter geroosterd, een proces dat een hogere temperatuur en een kortere kooktijd heeft. Dit kan echter alleen worden gedaan met fijnere stukken vlees. Minder fijne stukken kunnen bijvoorbeeld gebakken worden door ze te bedekken met een korts. Dit beschermt het vlees tegen de directe hitte en houdt de natuurlijke sappen in het vlees, waardoor deze mals blijft. Deze methode wordt ook gebruikt voor wild, vis en groenten.

Een andere methode is het beschermen van het voedsel door bakpapier of aluminiumfolie. Hierdoor blijft het beschermt tegen de hitte en blijft de vloeistof binnen het product. Eenzelfde methode is het bedekken van voedsel met zout. Soms worden deze producten ongeopend geserveerd op tafel, wat een verrassingselement aan het eten geeft. Als u vlees wilt koken boven echt vuur is de beste optie om dit te bedekken met een pasta van meel en water. Dit wordt eraf gehaald voordat het wordt opgegeten. Dit is een goede methode voor het bakken van wild.

Eieren kunnen ook in een oven gebakken worden. Dit wordt vaak gebruikt voor het bakken van hartige of zoete gerechten. In combinatie met een zuivelproduct worden eieren vaak gebruikt als nagerecht. Vaak wordt hierbij een bain-marie methode gebruikt: het product staat in een kom in een laag water. Dit beschermt het tegen de directe hitte. Ook kan pizza, gebakken aardappels, gebakken appels, bonen, stoofschotels en pastagerechten zoals lasagne in de oven worden bereid.

De eerste tekenen van bakken zijn al van voor de uitvinding van het vuur. Hier werd een prutje van graan en water gebakken op een hete steen, wat resulteerde in een soort brood. Toen er eenmaal vuur was werd het maken van brood makkelijker, omdat ze niet meer afhankelijk waren van de hitte van de zon. De oudste oven is ontdekt in Kroatië, die 6500 jaar geleden gebouwd is. De oude Egyptenaren gebruikten al gisten om brood te bakken. Het bakken van brood begon in het oude Griekenland rond 600 voor Christus, wat leidde tot de uitvinding van gesloten ovens.

Bakken floreerde in het Romeinse Rijk, waarbij de bakker als eerste een echt beroep werd. Dit begon rond 300 voor Christus. Rond het jaar 1 waren er meer dan 300 bakkers in Rome. Het was een gerespecteerd beroep, omdat gebakjes werden gezien als iets chics en voornamelijk werden gegeten tijdens feesten. Het aantal soorten broden en gebakjes groeide in deze tijd enorm. De Romeinen bezaten ovens met eigen schoorstenen en molens om het graan mee te malen.

Uiteindelijk verspreidde de kunst van het bakken zich over Europa en delen van Azië. Er werd een systeem geïntroduceerd in Londen om de kwaliteit in stand te houden. In het begin van de 19e eeuw verkochten bakkers hun goederen nog op straat, vaak vanaf handkarren. Dit veranderde in een systeem, vergelijkbaar met de melkman, wat de vraag verder vergrote. In Parijs werd uiteindelijk het eerste café met gebakken producten geopend. Al snel werd het bakken gedaan door grote machines voor een groter aanbod.

De twee belangrijkste dingen bij bakken zijn de ingrediënten en de temperatuur. Als de ingrediënten vers zijn kan dat een enorm verschil maken in de kwaliteit van het eindproduct. Vaak wordt er bij bakken gebruik gemaakt van boter op kamertemperatuur. Dit is belangrijker dan het klinkt, omdat het hierdoor meer lucht opneemt wat zorgt voor een luchtiger beslag. Dit zorgt voor een beter gerezen product. Ook de temperatuur van de eieren is belangrijk, omdat deze anders de temperatuur van het gehele beslag te veel kunnen beïnvloeden. De uiteindelijke temperatuur van de oven is alles bepalend voor een goed gebakken eindproduct.

Bakken is niet alleen belangrijk als een vorm voor het klaarmaken van voedsel, maar kan ook worden gebruikt als therapie. Het is een goede manier om negatieve energie om te zetten in iets positiefs: cake! In de laatste jaren zeggen steeds meer experts dat bakken symptomen van depressie en angststoornissen kan verminderen, omdat het de fysieke en projectie aspecten van andere therapeutische bezigheden combineert. Bakken zorgt dus niet alleen voor een heerlijk eindproduct, maar draagt ook nog eens bij aan je mentale gezondheid!