Koken

Koken wordt al eeuwenlang gedaan en mensen hebben verschillende technieken ontwikkeld. Deze zijn vaak verbonden aan de cultuur waarin mensen leven. Er zijn vele manier om voedsel te bereiden en dit kunnen warm en koud bereide producten zijn. Koken wordt overal over de wereld gedaan in huizen van mensen, maar ook in restaurants. Mensen kunnen restaurants bezoeken om andere mensen hun eten te laten bereiden. De manieren van koken zijn afhankelijk van de vaardigheid en het soort training dat een individuele kok heeft.

Het bereiden van voedsel door middel van hitte is iets wat de mens alleen doet. Er zijn geen diersoorten die op deze wijze hun voedsel bereiden. De eerste bekende bronnen van het bereiden van voedsel met hitte zijn één miljoen jaar oud. De ingrediënten en technieken waarmee mensen koken verschillen sterk. Aziaten gebruiken veelal andere basisproducten dan bijvoorbeeld mensen in Zuid-Amerika.

Ingrediënten

Bij voedsel dat mensen eten wordt er vaak onderscheid gemaakt tussen verschillende ingrediënten op basis van hun voedingswaarde. Zo zijn er koolhydraten, dit bevat veel suikers. Fructose, glucose en zetmeel zijn de voornaamste onderdelen van koolhydraten. Koolhydraten kunnen bij hitte verdikken, karamelliseren en verslappen.

Een ander belangrijk ingrediënt is vet. Dit ingrediënt is onder te verdelen in dierlijke vetten, plantaardige vetten en vetten van granen. Als een persoon te veel vet binnenkrijgt, kan deze persoon in gewicht toenemen en ongezonde symptomen krijgen. Vetten kunnen vaak hogere temperaturen dan het kookpunt van water aannemen, en worden hierom vaak gebruikt bij het bakken of koken van producten.

Eiwit is een eetbaar dierlijk materiaal. Eiwit wordt ook wel vaak proteïne genoemd. Eieren, vlees, melk en allerlei andere producten zitten boordevol eiwitten. Eiwitten worden op veel verschillende manieren gebruikt bij het koken.

Water is een onmisbaar element als het gaat om koken en ingrediënten die hierbij gebruikt worden. Water wordt vaak gebruikt om producten in te koken, zoals groenten of pasta’s. Water heeft een kooktemperatuur van 100 ⁰C. Vloeistoffen als water zijn belangrijk bij koken omdat de smaak van een gerecht vaak gebaseerd is op hoe de vloeistof is gecombineerd met het voedsel. Zo zijn er verschillende manieren om te koken met vloeistoffen: stomen, sudderen, koken, braiseren en blancheren.

Vitamines en mineralen zijn ook erg belangrijke elementen bij het koken. Deze stoffen zijn erg gezond en onmisbaar voor mensen. Mensen hebben vitamines en mineralen nodig voor een goede stofwisseling. De producten waar mensen het meest gebruik van maken om deze belangrijke stoffen binnen te krijgen zijn groenten en fruitsoorten.

Voedingswaarde

Veel voorstanders van het eten van rauw voedsel beweren dat er veel vitamines en mineralen verloren gaan tijdens het koken of bakken van groente. Dit geldt volgens hen ook bij het schillen van groenten en andere producten zoals aardappels. Veel vitamines zitten net onder of in de schil waardoor bij het verwijderen van de schil, de voedingswaarde enorm daalt. In een Duits onderzoek is ook aangetoond dat bij het eten van veel rauwe groenten de kans op borstkanker aanzienlijk daalt.

Tegenwoordig is het erg populair om kant-en-klaar maaltijden te eten. Veel mensen nuttigen dit soort gerechten omdat ze snel zijn klaar te maken en het is niet nodig om zelf groenten te snijden en dergelijke. In dit soort maaltijden zitten echter weinig vitamines en mineralen en wel erg veel zout. Het is veel gezonder om zelf met verse producten te gaan koken in plaats van vooraf bereide maaltijden te eten.

Thuis koken of eten opwarmen

In de westerse samenleving leven mensen veelal op een hoog tempo. Mensen moeten veel werken, maar ook tijd overhouden voor vrienden en familie. Daarom zijn magnetronmaaltijden en ovenmaaltijden erg in trek. Pizza’s, kant-en-klare pasta’s en stampotjes worden erg veel verkocht, maar bevatten veel minder goede ingrediënten dan vers bereide maaltijden. Het is daarom wijs om wel regelmatig zelf je eten te bereiden, anders kun je een ongezond eetpatroon ontwikkelen en dat is niet goed voor je lichaam.

De commerciële maaltijden worden in de media best vaak bekritiseerd, maar dit heeft niet erg veel effect gehad. Mensen zijn in deze tijd erg druk met allerlei dingen en dat maakt het makkelijker om een kant-en-klaar maaltijd te kopen. Ze kunnen daarna snel weer verder met hun dag. Vroeger was het veel gebruikelijker de tijd te nemen voor het avondeten. Het was een moment van samenkomen en genieten van vers eten.

Waarom veel mensen houden van koken

Veel mensen vinden koken een prettige bezigheid. Tegenover de opkomst van kant-en-klaar maaltijden, staat de opkomst van gezond eten. Veel mensen zijn tegenwoordig bewust bezig met gezond leven en eten. Koken is een manier om jezelf fit te houden of te maken. Er zijn veel onderzoeken geweest naar de gevolgen van bepaalde eetpatronen en ingrediënten. Dit heeft er ook toe geleid dat mensen nadenken over wat zij consumeren.

Koken is voor veel mensen een intieme bezigheid en is daarom leuk om te doen. Alleen koken of samen koken kan voor iedereen leuk zijn. Je kunt veel creativiteit kwijt in het koken met het kiezen van je producten en het opmaken van het bord. Mensen genieten van de vrijheid die je hebt als je alle producten in huis hebt. Als je zelf een beetje kunt koken kan het een heel prettig gevoel zijn als je met je eigen handen een lekkere maaltijd op tafel hebt gezet.