Recepten voor hoofdgerechten

Een gezonde maaltijd kan bestaan uit verschillende gangen, maar één ding wat essentieel is voor een goede maaltijd, is een smakelijk hoofdgerecht. Een hoofdgerecht is vaak de ster van een maaltijd en kan uit veel verschillende elementen bestaan. Het hoofdgerecht wordt vaak gezien als het belangrijkste onderdeel van een diner. In het Frans wordt het hoofdgerecht de ‘’pièce de résistance’’, ofwel het zwaarste deel van de maaltijd.

A. Stoofpot

Een recept voor een lekkere stoofpot.

Ingrediënten

Ongeveer 1,8kg halslappen
2 of 3 eetlepels olijfolie
2 hele uien, geschild en gehalveerd
6 tot 8 hele wortelen, gesneden in 5 centimeter stukken
1 kop rode wijn, optioneel
3 kopjes rundvlees bouillon
2 of 3 takjes verse rozemarijn
2 of 3 takjes verse tijm

Bereiding

Voor het maken van een heerlijke stoofpot zijn uiteraard veel recepten. Eén hiervan kunt u hier lezen. We beginnen met het voorverwarmen van de oven op 135 ⁰C. De halslappen die straks in de oven gaan, moeten eerst goed gekruid worden. Naar eigen smaak kun je peper en zout gebruiken om de halslappen de kruiden. Verhit vervolgens olijfolie in een pan en bak dan de gehalveerde uien bruin.

Hierna verwijder je de uien uit de pan en laat je deze rusten op een bord. Aan dezelfde pan voeg je nu de wortelen toe en deze bak je ook tot mooi en bruin zijn. De wortels kunnen nu bij de uien rusten en de pan kan weer heet gemaakt worden. Als het nodig is doe je nog een scheut olijfolie in de pan. Nu is het tijd om het vlees te braden in de pan tot beide kanten dichtgeschroeid zijn. Dit kost een paar minuten per zijde.

Nu kun je het vlees laten rusten en de pan vullen met rode wijn of rundvleesbouillon. Schraap met een spatel alle resten van de bodem van de pan. Door dit te doen komen er mooie smaken vrij en mengen de smaken mooi met de vloeistof. Plaats het vlees in de pan of ovenschaal en doe de groenten en kruiden er ook bij. Plaats de pan of ovenschaal in de oven en laat het een uur of drie in de oven.

Na drie uur kun je het vlees bekijken en oordelen of het nog iets langer in de oven moet, of dat het wel klaar is. Uiteindelijk kun je genieten van de heerlijke stoofpot.

B. Gegrilde makreel

Een recept voor een heerlijk visgerecht

Ingrediënten

Hele makreel
Extra vergine olijfolie
Kosher zout en versgemalen zwarte peper
1 citroen, gesneden in 1-inch plakjes
Overblijvende venkelstengels
1 citroen gewassen en gesneden

Bereiding

Een gegrilde makreel is een gezond en lekker hoofdgerecht. Voor het koken verwarm je de over voor op 260 ⁰C en plaats de ovenplaat op de middelste stand. Nu kun je de makreel beschenken met olijfolie en op smaak brengen met zout aan de binnenkant en aan de buitenkant. Vul de makreel met citroen en venkel.

Leg de makreel vervolgens op de ovenplaat en doe de ovendeur snel dicht, zodat er zo min mogelijk warmte uit de oven ontsnapt. Verlaag de temperatuur naar 230 ⁰C als de vis in de oven ligt. Laat de vis 20 tot 25 minuten in de oven. Na deze tijd bekijkt u de vis en u kunt aan de ogen van de vis zien of deze gaar is of niet. De ogen van de vis worden wit en als u aan het hoofd voelt, moet het hoofd gaar aanvoelen. Haal de ovenplaat uit de oven en laat deze een paar minuten rusten.

Nu is het tijd om de vis te gaan verplaatsen met twee spatels naar een snijplank om de vis te snijden. Snijd voorzichtig de staart en het hoofd eraf. Snijd de rug van de vis open en verwijder de ruggengraat. Nu kunt u de makreel nog besprenkelen met wat citroensap en een snufje zout. Eet smakelijk!

C. Gebraden zalm met citrusglans

Een recept voor een lekker visgerecht.

Ingrediënten

Ongeveer 800 gram zalm met huid
60 gram donkerbruine suiker
2 eetlepels citroenschil
1 theelepels kosher zout
1/2 theelepel versgemalen zwarte peper

Bereiding

Voor dit lekkere visgerecht heb je een oven nodig die van onderaf kan grillen. Veel ovens kunnen alleen van bovenaf grillen. Voor dit gerecht is het echter wel nodig dat de hitte van onder de vis komt. Pak de ovenplaat en bedek deze met aluminiumfolie. Leg de zalm op de rug op de ovenplaat. Meng de kruiden, suiker, peper en schil goed. Je kunt dit eventueel in een blender mengen zodat het goed gemixt is. Verdeel dit mengsel gelijkmatig over de zalm laat dit op kamertemperatuur 45 minuten in de vis trekken.

Zet de oven op de grillstand en laat de oven 2 minuten opwarmen. Laat de zalm 6 tot 8 minuten in de oven en haal vervolgens de zalm uit de oven. Nu is de zalm goed gegrild en zijn de smaken van de kruiden goed in de zalm gegrild. De zalm moet nu ongeveer 10 minuten rusten. Nu is de zalm klaar om gegeten te worden.